common / Luxe Living

Time for a change

A waterfront condo sheds its skin to become its better self
BY MICHAEL KORB
Florida Weekly Correspondent


Above: The kitchen is the central focus of the residence. A floating drywall ceiling with pendant lights anchors the space. Crisp white cabinetry and a bleached walnut island bring cool and warm tones together in perfect combination. Above: The kitchen is the central focus of the residence. A floating drywall ceiling with pendant lights anchors the space. Crisp white cabinetry and a bleached walnut island bring cool and warm tones together in perfect combination. Sometimes you just need a change. Yes, you could live with your kitchen. And technically, a lot of people might be totally fine with your powder room. But you after a few years — OK, 12 years to be precise — you probably are ready for something different.

The owners of this now-lovely three bedroom, 3½-bath condo in The Dunes certainly thought so and reached out to Wendy Berry of W Design Interiors to give their space new life. They bought the unit when the building was new and hired a designer to make it nice. And it was — back then.

“It was well decorated at the time,” says Ms. Berry. “But now they were living in an out-of-date condo. They were either going to renovate or buy a new one.”


Before Before So they asked Ms. Berry and her team to come up with some 3-D renderings. After going through them room by room, the owners decided they would stay put and hired W Design Interiors to effect the changes that would make their home one they wanted to stay in.

“The only direction they gave us was that they wanted it to look fresh and more beach-y and to be a bit more transitional,” says Ms. Berry.

They decided to keep the large-scale 18-by-18-inch limestone tile throughout much of the main living area, but they removed as many walls as possible. The approximately 3,000-square-foot condo originally was very segmented, with a little living room, a little family room, a little dining room, etc.

That is certainly not the case any longer, as it is now the very definition of an open concept design.

Left: In the powder room, a chiseled seashell tile backsplash is anchored by a custom cantilevered vanity. Braided hemp wall-covering and smooth pendant light fixtures add visual depth to the organic, modern design.Left: In the powder room, a chiseled seashell tile backsplash is anchored by a custom cantilevered vanity. Braided hemp wall-covering and smooth pendant light fixtures add visual depth to the organic, modern design.
When you remove walls from a condo, however, you create some challenges for things such as duct work and electrical. Ms. Berry added a drop ceiling above the new kitchen that not only creates a visual outline for the space, but that also allows for recessed can lighting and accommodates the range ventilation.

“They hang out in the kitchen all the time, and so we also gave them a huge peninsula,” the designer says.

Ms. Berry also added soffits to define other areas, such as the main salon, while hiding the air-conditioning ducts. In turn, those spaces worked perfectly for faux beams that add both texture and warmth.

The entire unit is now beautifully sophisticated, clean and transitional.


Before Before “It’s warm and comfortable, monochromatic with punches of color and just a bit beach-y,” says Ms. Berry.

And best of all, it is perfectly present for many years to come. ¦

— W Design Interiors Chagrin Falls, Ohio, and Naples (855) 351- 4474; www.wdesign.com



Below: The focal point of this bedroom is the custom headboard upholstered in a Greek key print with black pearl nailhead trim. The harmonious blend of cream and beige undertones elicits a serene getaway. Below: The focal point of this bedroom is the custom headboard upholstered in a Greek key print with black pearl nailhead trim. The harmonious blend of cream and beige undertones elicits a serene getaway.

Before Before

Above: The penthouse condo with ocean views had all of the potential but needed a major facelift. A new open floor plan makes the grand salon feel light and airy. Designer Wendy Berry chose sand-colored linen for most of the furnishings and accessorized with pops of dusty blues. A sleek walnut built-in creates ample storage. Above: The penthouse condo with ocean views had all of the potential but needed a major facelift. A new open floor plan makes the grand salon feel light and airy. Designer Wendy Berry chose sand-colored linen for most of the furnishings and accessorized with pops of dusty blues. A sleek walnut built-in creates ample storage.

Before Before

Return to top